marți, 9 noiembrie 2010

Perioada interbelica 1919 - 1939

 Cheers!!

1919 - Tratatul de la Versailles, care impune Germaniei un "dictat" prin care aceasta pierde Alsacia si Lorena (restituite Frantei), Posnania si Prusia occidentala (cedata Poloniei). Germania trebuie sa acorde Aliatilor "clauza natiunii cea mai favorizata". Ea trebuie sa cedeze o parte a flotei sale comerciale si minele de carbune din Saar.

1920 - Senatul american voteaza contra ratificarii tratatului de la Versailles, obligand SUA sa ramana in afara Societatii Natiunilor ( nascuta in 28.04.1919, SN se straduie sa rezolve pasnic conflictele intre state si sa garanteze integritatea lor teritoriala. Ulterior i se ataseaza: Curtea Internationala de Justitie, Banca Reglementarilor Internationale, Biroul International al Muncii.)

1921 - Conferinta de la Paris fixeaza suma totala a reparatiilor de razboi germane: 123 mld franci-aur;
         - realizarea vaccinului contra tuberculozei.

1922 - Conferinta de la Genova asupra reconstructiei economice in Europa cauta sa stabileasca un sistem monetar international bazat pe aur ca etalon de schimb ( Gold Exchange Standard).
         - Tratatul de la Rapallo semnat intre Rusia si Germania, prin care cele doua tari renunta la toate reparatiile de razboi si reiau relatiile diplomatice. O clauza secreta permitea ofiterilor germani sa se antreneze in Rusia in manuirea armelor interzise prin tratatul de la Versailles.
         - Egiptul obtine independenta,
         - Descompunerea Imperiului Otoman.

1923 - (Septembrie - noiembrie) criza monetara grava in Germania; marca germana isi pierde intreaga valoare datorita hiper-inflatiei.

1927 - Stalin decide sa inceapa colectivizarea satelor. La sfarsitul anului 1929, el anunta "lichidarea culacilor ca clasa": intre 1 si 4 milioane de tarani recalcitranti au fost masacrati. Rezultatul final: 25 milioane de ferme particulare dispar in profitul a 250.000 de colhozuri.

1928 - Acordul de la Achnacarry: marile companii petroliere americane si anglo olandeze formeaza un cartel international: Cei Sapte Mari.

1929 - Planul Young reesaloneaza datoriile germane pe o perioada de 50 de ani. Acest plan va fi rapid abandonat datorita crizei financiare internationale.
         - 24 octombrie - joia neagra la Bursa din Wall Street: cursurile actiunilor se prabusesc. Crahul economic releva si declanseaza o criza economica de mare amploare care va afecta intreaga lume (cu exceptia URSS): miscorarea productiei si a investitiilor, cresterea somajului, etc.

1930 - Adoptarea tarifului protectionist Hawley - Smoot in Statele Unite.

1931 - Repatrierea capitalului american plasat in Germania si Austria provoaca o micsorare a lichiditatilor internationale si falimentul rasunator al Bancii Rothschild din Viena.
         - Moratoriul Hoover: din cauza crizei economice, reparatiile de razboi datorate de Germania sunt suspendate pentru un an.

1932 - Conferinta de la Lausanne anuleaza reparatiile de razboi germane ca si datoriile intre aliati. In total, din 1921 pana in 1931 Germania ar fi varsat 23 mld de marci, in afara celor 25 mld de credite bancare.

1933 - Hitler devine cancelar al Germaniei in 30 ianuarie, iar in 24 martie obtine puterea deplina;
         - F.D. Roosevelt lanseaza "New Deal" - un ansamblu de masuri de urgenta ce sunt destinate luptei contra crizei: Emergency Banking Act ( distribuirea de credite federale bancilor) si Glass Steagall Act care introduce specializarea intre bancile comerciale si bancile de investitii. Roosevelt cauta sa "reamorseze pompa" lansand programe de mare amploare (amenajarea vaii Raului Tennessee).
         - (iunie-iulie) Conferinta de la Londra reuneste 66 de tari la initiativa Societatii Natiunilor. Este singura tentativa internationala de incercare de rezolvare a crizei economice incepute in 1929. Esecul acesteia conduce la constituirea de blocuri comerciale si monetare in lumea capitalista.
         - adoptarea in SUA a unei legi care stimuleaza intreprinderile sa cumpere produse americane (Buy American Act).

1934 - Dr. Schacht devine ministru al Economiei in Germania. Supranumit "magicianul" economiei, el finanteaza marile proiecte iar mai apoi reinarmarea prin tehnica prefinantarii: statul acorda credite societatilor particulare carora el le ofera comenzi.

1935 - Lege de neutralitate: Statelor Unite li se interzice vanzarea sau livrarea de arme natiunilor aflate in stare de razboi.

1936 - Trupele lui Hitler ocupa Renania.
         - Publicarea "Teoriei generale" de Keynes; acesta preconizeaza interventia statului pentru a combate folosirea incompleta a mainii de lucru.

1937 - O noua lege asupra neutralitatii ce permite SUA sa vanda arme unei tari aflate in razboi, cu conditia ca aceasta sa le plateasca pe loc si sa asigure transportul ( cash and carry)

1938 - Semnarea acordului de la Munchen intre Hitler (Germania), Mussolini (Italia), Chamberlain (Marea Britanie) si Daladier (Franta). Aceste acorduri sunt destinate sa puna capat crizei germano-cehe. Al Doilea Razboi Mondial este astfel intarziat cu un an, insa Cehoslovaciei i-a sunat ceasul.
         - Firma americana Dupont de Nemours inventeaza fibra de sticla Nylon.
1939 - incepe cel De-Al Doilea Razboi Mondial.


Din aceasta perioada interbelica, as acorda mai mult spatiu Planului "The New Deal" care marcheaza renasterea. Acesta ramane in istorie datorita masurilor luate de noul guvern:

Pentru combaterea somajului, noul guvern a infiintat "Civilian Conservation Corps", o organizatie care angaja tineri intre 18 si 25 de ani pentru munca in folosul comunitatii (plantare de copaci, ecologie, etc), tineri care erau platiti cu 30$ pe luna. Se estimeaza ca aproximativ doua milioane de americani au fost inrolati in acest program.

In ceea ce priveste agricultura, Congresul a aprobat legea numita "Agricultural Adjustment Act", prin care statul acorda fermierilor o compensatie baneasca pentru ca acestia sa renunte la cultivarea unei parti a pamantului (avand in vedere scaderea preturilor din perioada anterioara, scadere care a dus la falimentul agriculturii, acum statul incerca sa creasca pretul alimentelor prin reducerea productiei). Intre 1932-1935, venitul fermierilor americani a urcat cu 50% iar pana in 1940, se estimeaza ca aproximativ 6 milioane de fermieri au primit un astfel de ajutor.

Industria a beneficiat de aparitia in 1933 a "the National Industrial Recovery Act" (NIRA) prin care guvernul a stabilit noi reguli de business si a incurajat crearea a noi locuri de munca insa, NIRA a fost declarat neconstitutional in 1935 datorita faptului ca incuraja formarea cartelurilor si favoriza companiile mari.

Conchidere:

       Nu sunt convinsa ca putem compara criza de acum cu cea de acum 80 de ani, date fiind conditiile diferite, dar sunt sigura ca este nevoie de noi reglementari (in ceea ce priveste tranzactiile la bursa, piata bancara si modul in care se evalueaza activele depuse garantie pt acordarea creditelor) pt ca businessul mondial sa poata functiona. Putem insa invata din trecut si aplica in prezent; doar timpul ne va arata valoarea tabloului pictat acum cu atata sudoare din partea muzelor si cu o aproape detasare a pictorului.

Surse:
- Cronologia Economiei Mondiale - Frederic Teulon - Institutul European 1998
- Business Day.ro
- Wikipedia

Va urma...
To be continued...








Un comentariu: