vineri, 22 octombrie 2010

Incursiune in istoria economiei

     Ma gandesc ca trebuie sa definesc cumva acest blog, in sensul ca ar trebui sa scriu despre ceva la care ma pricep sau care imi place. Ideea ar fi sa le combin pe amandoua si sa incep sa maturizez Thimara10.
M-am gandit astfel: am facut in liceu mai multa istorie, apoi m-am axat pe economie - contabilitate si sunt de parere ca, decat sa scriu despre moda - care chiar nu este un domeniu reprezentativ al personalitatii mele- mai bine fac un cocktail de istorie, economie, contabilitate si, de ce nu, filosofie. Sper sa-l savuram impreuna, avand in vedere ca se afla intr-un pahar "fara fund".

Cheers!

 Incep cu primul mare val de prosperitate mondiala din perioada 1852-1873, cand economiile europene se industrializeaza foarte rapid datorita dezvoltarii cailor ferate, navigatiei cu aburi si stimularii monetare legate de descoperirea in California (1848) si in Australia (1851) a noi mine de aur.
In 1858 la Bristol, inginerul Isambar Kingdom Brunel construieste cea mai mare nava cu aburi din lume
- Great Eastern -

                                          Sursa: Wikipedia
Acest vapor putea transporta pana la 4.000 de pasageri.
1859 - primul foraj industrial de petrol realizat de Drake la Titusville (Pennsylvania).
1860 - tratatul de liber schimb franco-englez (Cobden -Chevalier).
1862 - in Statele Unite ale Americii, "Homestead Act" ofera tuturor cetatenilor posibilitatea de a deveni proprietarii mai multor zeci de hectare de pamant, cu conditia de a le exploata timp de 5 ani. Multi imigranti vor fi atrasi de aceasta perspectiva, ceea ce va facilita popularea.
1866 - primul cablu transatlantic leaga Londra de New York. El va permite accelerarea informatiilor intre continentul european si cel american.
1869 - deschiderea canalului de Suez, construit de Ferdinand de Lesseps. Acesta ingaduie transportul nautic intre Europa si Asia fara a naviga in jurul Africii.
1870 - J.D. Rockefeller infiinteaza "Standard Oil". Stabilita  ca o corporatie in Ohio, reprezenta cea mai mare rafinarie din lume. Fiind victima legislatiei antitrust si dupa multe procese a fost dizolvata in 1911.

    Asa cum era de asteptat, dupa o perioada de bunastare, intre anii 1873 - 1896 se face simtita marea depresiune economica. Economia mondiala cunoaste o faza de micsorare a ratei de crestere, cu o tendinta de cadere a preturilor si o inmultire a falimentelor. Acest nou context este insotit de o revenire la protectionism (politica economica a unui stat care urmareste protejarea temporara, partiala sau totala, a industriei si a agriculturii indigene prin aplicarea unui regim vamal cu tarife ridicate la marfurile de import, prin restrictii valutare, etc.).

  1896 - 1914 The beautiful age...
       Revenirea prosperitatii la sf. sec. XIX se datoreaza folosirii electricitatii, inceperii producerii  de automobile si extinderii imperiilor coloniale.

  1914 - 1918 Primul conflict mondial a distrus sistemul de etalon in aur. Inflatia face imposibila intoarcerea la paritatea de dinainte de razboi, iar repartizarea stocului mondial de aur a devenit asimetrica.

Conchidere :
      Intrucat nu mai poate fi vorba de mine de aur sau orice altceva, de electricitate privita ca o noutate, de masinarii cu aburi sau combustibil nou iesite pe piata, si, de ce nu, de noi forari productive si poate nedistructive, din aceasta prima parte a nu tocmai detaliatei  incursiuni, am putea extrage o masura anticriza adaptabila vremurilor actuale, si anume protejarea economiei nationale contra concurentei straine.

Va urma...
To be continued...

        Material de informare:
1. "Cronologia economiei mondiale" Frederic Teulon  -Institutul European 1998
2. " Wikipedia"
3.   Not the last, my own brain!!! :)

2 comentarii:

  1. interesant este ca Standard oil a fost dizolvata in 30 si ceva de compani doar pentru a deveni Exxon Mobil, Chevron Texaco, Conoco Phillips. Plus BP care a inghitit un numar din companiile descendente din Standard Oil. Cu alte cuvinte oamenii controlau totul atunci, si o fac si acum. doar ca nu mai sunt afectati de legislatia antitrust ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, a fost dizolvata in 34 de companii avand ca baza legislativa "Sherman Antitrust Act". Asta inca mai face in SUA obiectul litigiilor antitrust ale Guvernului.
    Multumesc pt. interes.
    :)

    RăspundețiȘtergere