luni, 20 septembrie 2010

Excursie de week-end - Transfagarasan

Nu stiu sigur daca am cu ce sa ma laud dupa o experienta ca cea de week-end-ul trecut... DA, avem o tara extraordinara...pacat ca e locuita, cum spunea cineva!!! In 18.09 ni s-a ivit ocazia mie si lui Razvan sa facem excursia pe Transfagarasan, excursie pe care ne-o doream de mult timp, dar pe care sincer nu prea ne-o permiteam, pt ca aveam mereu altceva mai important si mai necesar de facut cu resursele. Niste neamuri de la Sibiu ne-au solicitat sa ii conducem cu masina pana acasa (au platit drumul). WOW! Era exact ce a trebuit!!! Am plecat la Sibiu pe la 8:45 a.m. sambata, am mai oprit pe drum si am ajuns acolo la 14:15. Am mers binisor, ce sa zic?! Bun, dar noi abia asteptam sa ne intoarcem. Nici nu ne asteptam sa avem asa un noroc si sa fie deschis Transfagarasanul. Pe jud. Sibiu drumul a fost aprox. ok, vremea a tinut cu noi si nu a fost nici frig si nici nu a plouat. A fost prima mea experienta de acest gen si vreau sa spun ca am si rau de inaltime... Sincer, am inceput sa tip ca un copil cand m-am vazut acolo in top of the world, deasupra norilor. Pana si fetita mea din burtica era fericita. Avem o tara....cred ca o sa spun asta in aceasta postare de 1000 de ori in toate sensurile!!!
Asta era partea jud. Sibiu.
Ma rog, am mai facut niste poze, am salivat putin pe la tarabele comerciantilor
am mancat niste colac sarbesc, niste porumb, ne-am bucurat de aerul ff curat si am plecat prin tunel, directia Vidraru!
Acum, in timp ce scriu, vorbeste Boc la TV si eu il ascult (da, da, stiu, m-am tampit) si ma gandesc la ce ar putea fi tara asta si ce este de fapt!
In timp ce coboram pe jud. Arges, am mai facut opriri pt poze, etc. Am oprit langa o masina de Hunedoara si oamenii m-au salutat "Buna ziua si Dumnezeu sa va binecuvanteze pruncul!"!! Soc!! Poftim? Da, de fapt mi-am amintit ca in partea aceea de tara oamenii sunt cu totul altfel, sunt mai civilizati si mai calzi. Acest lucru s-a vazut si din partea de sosea a Argesului fata de cea a Sibiului. Priveste marcajele dupa sosea...care marcaje? Corect...

Este de ajuns sa vizualizezi doua imagini mai sus si vei intelege ce spun. Ca sa nu mai amintesc de urmele de civilizatie lasate in frumusetea peisajului - sticle de plastic, doze de bere si redbull, pungi si alte asemenea. Chiar m-a uimit un loc unde, candva, cineva se simtise f bine la un gratar si a pus gunoiul in saci speciali de gunoi pe care i-a lasat acolo. Ce interesant! Cred ca i-a uitat si se va intoarce dupa ei, dar nu ajunsese inca, pt ca altfel nu imi explic de ce a avut saci?!
Bun...haide totusi sa mergem ca nu stim exact cat avem pana la barajul Vidraru. Ne uitam la ceas, ora 18:15.
Cand ma gandesc cat platesc rata la banca pt masina si unde am bagat-o saraca pt ca mi-am dorit si eu sa vizitez o parte frumoasa din tara mea, imi vine sa urlu, dar nu ma aude nimeni oricum. DECI am facut 53 km cu max.40 km / h pe o sosea plina, dar pliiina de gropi. Nu puteam sa cred, tot mi se parea ca trebuie sa se termine si sa inceapa o portiune mai buna. De unde? Se inserase bine cand am ajuns la baraj -la ora 20:00 fix. Am vrut sa facem ceva poze, dar nu se vedea mai nimic si cu blitzul nici atat. Noroc ca am mai fost la baraj altadata si am poze si amintiri de atunci.

Am mai mers putin si am ajuns langa Hidrocentrala Vidraru, unde era si un hotel. Ne-am cazat acolo, a fost dragut tinand cont ca a costat 110 lei pe noapte si aveau caldura, apa fiarta si era curat... Am mentionat apa calda, ca am fost in cateva hoteluri cu sotul meu si nu prea aveau asemenea "lux"- la mare am dat 200 lei pe noapte (noaptea nuntii :-)) si nu am avut apa calda...
Ma rog, as fi vrut sa va spun cum s-a numit hotelul, dar nu mi-a dat chitanta si nu am retinut. Oricum nu imi trebuia chitanta, nu mi-o deconta nimeni si bietul patron din ce sa traiasca daca face jumate jumate cu statul?! Nu? Si am vazut si GLADIATORUL a 15 - a oara cred...
 Ne-am trezit a doua zi pe la 7:00, ca asa ne-am obisnuit, am vazut ceva stiri si am plecat la drum spre casa, in ideea ca vom mai vedea cate ceva. pe la Curtea de Arges a trebuit sa mananc ceva. Mi-a improvizat un barman un mic dejun la restaurantul Mesterul Manole (ca nu aveau in meniu) si m-a costat 20,00 lei (o ceasca de lapte, 2 buc. unt, gem si 4 chifle - cred ca a fost pretul corect - la fel, el din ce sa traiasca, nu? trebuie sa ii ajutam si sa nu le cerem prea multe explicatii... 

S-a gandit Razvan sa ma duca la gradina zoologica de la Targoviste. Iara nervi pe drum: de la Pitesti la Gaesti am mers cu 50km/h deoarece era localitate langa localitate. Eu nu zic sa nu se extinda omul, dar sa faca niste sosele mai pe marginea satelor (cica in alte tari ar fi niste autostrazi sau variante unde se merge mai cu viteza), sa ajungem si noi...sau macar sa faca ceva de vazut pe drum, ca nu am vazut decat case in constructii (of, criza asta). Intr-un final am ajuns la Targoviste. Cauta gradina acum...si cauta si intreaba si gaseste din greseala pana la urma...Dar ce conteaza? Avem o frunza ca brand...mama, mama si in plus ce ne trebuie indicatoare pt. obiectivele turistice? Cum altfel sa mai interactionam cu semenii nostri daca stim deja totul din buna organizare a administratorului de drum, nu?

Ei, aici chiar am avut placerea sa constat ca putem avea si noi ceva frumos. Pacat ca nu stiu f multi de acest loc. La intrare te intampina un parc fain plin cu statui cu domnitori, cu statuete din paie si forme de animale din flori si frunze...superb:

In mod normal, nu vroiam sa postez poze cu mine pe blog, dar oricum nu il citesc decat cativa cunoscuti si apoi nu am avut prea multe fara mine mot in centru (lol).
Chiar mi-a placut parcul.

Am intrat la gradina zoo ( 6 lei de persoana...fara aparat foto- pt asta plateai inca 20 lei dar nu te controla nimeni daca faci poze sau nu). Nu am facut, bineinteles! Am vazut o  ultime de animale si dragute si fioroase. Locul in care erau tinute nu era asa ingrijit, dar ele chiar nu erau slabe... Dar si din 6 lei intrare ce sa investesti? Bine, ca nici nu avea pe ce sa ceara mai mult. E ca un cerc vicios.

Ca ultima idee, recomand acest traseu din tot sufletul, dar trebuie neaparat ca turist sa te inarmezi cu rabdare.
Am pus motorina de 150 lei, am facut 630 km. In total am cheltuit aprox 350 lei - asta pt cei care vor sa reconstituie. In ceea ce priveste Transfagarasanul, este superb!!! A meritat tot, chiar si nervii de pe drum .
Va doresc toate cele bune!

3 comentarii: